Matens kemi provet kommer att handla om:

  • Proteiner, kolhydrater (snabba och långsamma kolhydrater), fetter och vitaminer – Ni ska kunna ge exempel på allt.
  • A, D, E, K – vitaminer
    • A-vitamin finns i mjölk, ägg, smör, fet fisk, gröna grönsaker, tomater, nypon, paprika och morot. Vitaminet behövs för synen, huden, slemhinnorna och tillväxten. Brist kan orsaka nedsatt mörkerseende och torr hy.
    • D-vitamin finns i mjölk, äggula, lever, smör och fet fisk.
    • E-vitamin finns i sallad, persilja, spenat, vetegroddar, havregryn och matolja. Detta vitamin behövs för cellernas höljen, membraner och för cellernas försvar mot giftiga ämnen. Brist är ovanlig och det finns inga kända bristsjukdomar.
    • K-vitamin finns i gröna grönsaker, lever och baljväxter. Vitaminet behövs för att bodet ska kunna levra sig, koagulera. K-vitamin bildas även i tjocktarmen. Brist på K-vitamin kan orsaka blödningar men sådan brist är mycket sällsamt.
  • Varför måste det en innehållsförteckning i all mat som vi köper?
  • Vilka tre saker behöver vi skydda mat ifrån för att få den att hålla längre?
  • Förklara MSC, Fairtrade och KRAV.
  • Varför är miljömärkta varor oftast dyrare?
  • Varför finns det olika sorters miljömärkningar?
  • Förklara dessa ord/begrepp:
    • Näringsämne
    • Hållbarhet
    • Bakterier
    • Bekämpningsmedel
    • Miljömärkning
    • Proteiner
    • Mineraler
    • Fett

Provet kommer alltså vara nästa fredag, den 1 december.

Lycka till!

// Salam Rabie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.